← Tüm yazılar
Yaşam

Bursa Yemek Mekanları, Kendi Listemden 17 Adres

Bursa yemek mekanları denince ilk akla gelen Bursa kebabı

Bursa’ya iş için gelen herkes aynı soruyu soruyor. Nerede yemek yiyelim. Cevap da hep aynı yerden başlıyor, Bursa kebabı. Bursa’da yaşayan biri olarak söyleyeyim, Bursa kebabı bu listenin sadece ilk satırı ve ben o satırı yıllar önce geçtim. Aşağıda kendi gittiğim Bursa yemek mekanları var, on yedi tane, hepsi adresli.

Aşağıdakiler rehber gibi duruyor ama aslında kişisel bir defter. Puan yok, sıralama yok, en iyi 10 iddiası hiç yok. Bunlar benim gerçekten gittiğim yerler. Öğle arasında arabayı o tarafa sürdüğüm, misafir gelince götürdüğüm, akşam bir yerde oturalım denince aklıma ilk gelen isimler. Kolay bulasınız diye hepsinin adresini yazdım ve haritada açılacak şekilde bağladım.

Listeyi mekan türüne göre değil, ne zaman canının ne istediğine göre böldüm. Bence doğrusu da bu. Kimse sabah kalkıp “bugün bir balık lokantasına gideyim” diye düşünmüyor, “bugün şöyle bir şey yiyeyim” diye düşünüyor.

Ailecek Pazar Kahvaltısı İçin

Minty, Doburca

Çocuklu bir ailenin kahvaltı derdi aslında kahvaltı değil, çocukların masada ne kadar oturabildiği. Yirmi dakika sonra biri kalkmak ister, siz de yarım bırakırsınız. Doburca’daki Minty bu sorunu çözdüğü için listede.

Bahçesi geniş, bir de kapalı çocuk oyun alanı var, kameralı ve başında görevli duruyor. Çocuklar oyun alanına gidince masada gerçekten oturabiliyorsunuz. Pazar sabahı ailecek çıkacaksanız güzel bir seçenek, üstelik Doburca tarafı şehirden yeterince uzak, çıkmışlık hissi veriyor.

Adres Doburca Mah. 1. Balaban Sk., Osmangazi. Hafta sonu kalabalık oluyor, rezervasyon da yapmıyorlar, erken gidin.

Minty Doburca'da bahçe manzaralı kahvaltı sofrası
Minty’nin kahvaltı sofrası (fotoğraf Minty)

Öğlen Hızlı ve Doğru Bir Şey Yemek İçin

Dönerci Abdullah Usta, Üçevler

Döner kolay bozulan bir iş. Et doğru değilse, dinlenmemişse, bıçak yanlış geliyorsa hemen belli oluyor. Abdullah Usta’da o sorun yok, et etin tadını veriyor, üstüne bir şey eklenmemiş.

Yolunuz Üçevler tarafına düşerse girin, pişman olmazsınız. Yanına bir ayran yeter, başka bir şeye gerek yok.

Adres Üçevler Mah. Ersan Sk. No 28, Nilüfer. On bir buçukta açılıyor, akşam yedide kapanıyor, pazar günleri kapalı. Akşam planı yapmayın.

Küçük Sanayi Fasulyeli Esnaf Lokantası

Bu listedeki en sevdiğim yer burası olabilir. Küçük Sanayi’de, tabelası mütevazı, içerisi öğlen saatlerinde tıklım tıklım. Ustalar, çıraklar, o civarda işi olan herkes orada. Bir yerin iyi olduğunu anlamanın en kestirme yolu, o mahallede çalışanların nereye gittiğine bakmak. Turistin gittiği yer değil, oranın insanının gittiği yer.

Fasulye için gidilir. Yanına pilav, üstüne turşu. Klasik, iddiasız, doğru yapılmış. Bu kadar sade bir yemeği doğru yapmak sanıldığından zor, çünkü saklanacak bir yer yok. Baharatın arkasına gizlenemiyorsun, fasulye ya olmuş ya olmamıştır.

Yemekleri genel olarak çok iyi, fasulyeli şef tabağı da çok güzel. Bir de mevsiminde balkabağı yapıyorlar, üstünde süt helvasıyla. Denk gelirseniz kaçırmayın.

Eskiden buraya sabahları çorba içmeye gelirdik. Hâlâ yapıyorlar. Sabah denk gelirseniz çorbayı kaçırmayın, çok iyi olur.

Bir de şu var, orada yemek yemenin kendisi ayrı bir şey. Kimse telefonuna bakmıyor, herkes yemeğini yiyip işine dönüyor. Yirmi dakikada kalkılıyor. Yoğun bir günün ortasında en iyi gelen mola bu.

Ciğerci Şaban, Küçük Sanayi

Aynı muhitte, birkaç adım ötede. Ciğer sevmeyen biriyseniz zaten konu kapanır ama seviyorsanız Bursa’da gidilecek yerlerden biri burası. Doksanlardan beri aynı işi yapıyorlar ve tadı oturmuş. Eskiden ortak bir yerdeydiler, dükkan daha küçüktü ve saat dörtte ciğer biterdi. Şimdi yer büyüdü ama iş aynı iş.

Ciğer, taze olduğu ve doğru pişirildiği sürece iyi bir yemek, ikisinden biri kaçınca berbat oluyor. Burada ikisi de yerinde. Öğlen gidin, yanına salata isteyin, yeter.

Adres Küçük Sanayi Sitesi, Nilüfer Cad., 1. blok karşısı, Nilüfer. Akşam dokuz buçuğa kadar açık, pazar dahil.

Bursa yemek mekanları listesinden Ciğerci Şaban'ın tava ciğeri
Şaban ustanın tava ciğeri (fotoğraf Ciğerci Şaban)

Rumeli Kardeşler Sofrası, Gülbahçe

Rumeli Kardeşler de bir esnaf lokantası ama bence Bursa’nın en iyilerinden biri. 1950’den beri aynı işi yapıyorlar. Köfte et beklemeyin, burası tencere yemeği yeri. Menü her gün değişiyor, tezgahta o gün ne piştiyse o var ve ne alsanız iyi çıkıyor.

Kestaneli dağ kebabı, güveçte arpacık soğanlı çayır kebabı, vişneli kuzu yahni gibi başka yerde kolay bulamayacağınız yemekler oluyor. Tatlıya da yer bırakın, süt helvası ve vişneli ekmek kadayıfı yapıyorlar. Fiyat olarak esnaf lokantası ortalamasının üstünde, onu bilerek gidin, ama karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz.

Adres Gülbahçe Mah. Vardar Cad. No 36, Osmangazi. Burada dikkat edilecek bir şey var, sabah çok erken açılıyor ve öğleden sonra kapanıyor. Akşam yemeği için gitmeye kalkarsanız kapıyı kapalı bulursunuz, ben bir kere düştüm bu duruma.

Rumeli Kardeşler Sofrası'nda patlıcan çığırtması
Rumeli Kardeşler’in tencere işlerinden (fotoğraf Kısık Ateş Akademi)

Et İçin Şehirden Çıkmak

Uzan Et Mangal, Kayapa

Uzan tamamen başka bir kafa. Şehrin içinde değil, Kayapa tarafında. Yani oraya gitmek başlı başına bir karar, yolu var. Ama tam da o yüzden iyi geliyor, şehirden çıkıp yeşilliğin içinde yemek yemek ofisten çıkıp on dakikada bir yere girmekten bambaşka bir şey.

İşin aslı kasaplık, etler kendi kasaplarından geliyor ve gerçekten çok iyi. Hafta sonları ailecek bile gidiliyor, o yüzden kapısında sıra olan bir yer. Hafta içi öğle arasında sıkıştırmaya çalışmayın, sadece yolda strese girersiniz.

Adres İstiklal Mah. M. Akif Ersoy Cad. No 20/3, Kayapa, Nilüfer. Akşam geç saate kadar açık.

Uzan Et Mangal'da ızgaradan çıkan et
Uzan’ın ızgarası (fotoğraf Kısık Ateş Akademi)

Balık İçin İki Ayrı Adres

Balık konusunda insanların çoğu tek bir yer arıyor ama bence balık iki farklı ihtiyaç. Biri sakin bir akşam yemeği, diğeri günü gün etmek. İkisi aynı mekanda olmuyor.

Erbaylar, Beşevler

Alkolsüz balık için gidilecek yer burası. Bunun ayrı bir başlık olması gerekiyor çünkü Türkiye’de balık lokantası denince otomatik olarak rakı masası anlaşılıyor. Ama çoğu zaman öyle bir masa istemiyorsun. Aileyle çıkmışsındır, arabayla dönmen gerekiyordur, ya da sadece canın istemiyordur.

Erbaylar tam olarak o boşluğu dolduruyor. Balık iyi, ortam sakin, kimse masaya bir şey dayatmıyor. Çocuklarla da gidilebiliyor, o yaş grubuyla her mekana giremiyorsunuz.

Adres Beşevler Mah. Nilüfer Cad. No 1, Nilüfer. Gece geç saate kadar açık.

Aral Alabalık Tesisleri, Hamamlıkızık

Canlı balık istiyorsanız cevap burası. Havuzdan seçiyorsunuz, önünüze öyle geliyor. Aradaki farkı tarif etmek zor, tatmadan anlaşılmıyor. Bir de mekan dağın yamacında, suyun sesi var. Yani yemeğe gitmiyorsunuz aslında, yarım gününüzü orada geçirmeye gidiyorsunuz.

Hamamlıkızık zaten başlı başına gezilecek bir yer, Cumalıkızık’ın gölgesinde kalmış ama gitmeye değer. Balığa gidecekseniz sabahtan çıkın, dönüşte köyde bir tur atın.

Adres Hamamlıkızık, Deliçay yolu 4. km, Yıldırım. Yol biraz dar, ilk gidişte navigasyona güvenin ama son yüz metrede gözünüzü de açın.

Aral Alabalık Tesisleri'nin kaşarlı alabalığı
Aral’ın kaşarlı alabalığı (fotoğraf mekan.com)

Rakı ve Muhabbet İçin

Bursa’nın Balkan tarafı burada devreye giriyor. Şehrin nüfusunun ciddi bir kısmı Balkan göçmeni ve bu sofraya birebir yansımış. Rakı masası kurulacaksa o tarafa gidin, çünkü mezenin mantığı farklı. Süs değil, gerçekten yenmek için yapılmış meze.

Balgöç Lokali, Karaman

Balgöç aslında Balkan göçmenlerinin derneği, lokali de o derneğin lokali. Yani ticari bir restoran kurgusundan çok bir cemiyet yeri havası var. En güzel tarafı da bu. Kimse sizi acele ettirmiyor, masayı boşaltmanızı beklemiyor.

Köfte ve ciğer iyi. Ama asıl mesele yemek değil, masanın ne kadar sürdüğü. Üç saat oturup kalktığınız akşamlar buradan çıkıyor.

Adres Karaman Mah., Nilüfer. Öğlen on ikide açılıyor, gece yarısına kadar açık. Balgöç’ün başka lokalleri de var, Nilüfer lokali olduğuna dikkat edin.

Balkan Evi, Ataevler

Balkan Evi’nin adı zaten işi anlatıyor. Mezeler Balkan işi, süs olsun diye değil yenmek için yapılmış, yanında ızgaralar da var. Masanın uzun sürmesi için kurulmuş bir yer, fasıl geceleri de oluyor, o akşamlar hava bambaşka.

Öğlen on ikiden gece bire kadar her gün açık. Kalabalık akşamlar için önceden arayıp rezervasyon yaptırmakta fayda var.

Adres Ataevler Mah. Yılmaz Akkılıç Cad. No 19, Nilüfer, Magazin Outlet’in karşısı.

Bir Şeyler İçmek ve Oturmak İçin

Bu Kabile, Özlüce

Bu Kabile Özlüce’de. İlk gittiğimde beklentim yoktu, o yüzden daha çok sevdim sanırım. Bursa’da bu tarz yerler az. Şehir genelde ya çok klasik ya da fazla iddialı olmayı seçiyor, arada kalan az yer var. Burası o arada duruyor.

Self servis çalışıyor, garson bekleme derdi yok. İçerisi farklı konseptlerde köşelere bölünmüş, oturma alanları geniş. Kalabalık gidip bir köşe kapmak da mümkün, iki kişi oturup konuşmak da. Alkollü bir mekan, onu bilerek gidin.

Adres Özlüce Bulvarı 45A, Nilüfer.

Deli Kantin, Görükle

İsminden belli, iddiası olmayan bir yer. Görükle’de, öğrenci tarafında. Yaş ortalaması düşük ve bu bir kusur değil, tam tersi. Ara sıra kendi yaş grubunun dışına çıkmak iyi geliyor.

Burası da alkollü bir mekan, bira ağırlıklı, fonda iyi seçilmiş elektronik müzik dönüyor. Sabahtan gece bire kadar açık, mutfağı da çalışıyor, hamburgeri ve pizzası güzeldir. İkram konusunda da cömertler, gidenler bilir.

Adres Dumlupınar Mah. Atatürk Cad., Zinde Sitesi 104/E, Görükle, Nilüfer.

Cantık ve Fırın İşleri

Bursa’nın hamur işi tarafı da güçlü. Cantık, tahanlı pide ve cevizli lokum, üçü de şehrin coğrafi işaretli lezzetleri. Bu iş için üç adres yeter.

Küçük Saray, Heykel

Cantık için adres Küçük Saray. Pideli köftesiyle de bilinir ama bizim gidiş sebebimiz cantık. 1974’ten beri aynı işi yapıyorlar, tereyağlı, küçük, tam kıvamında.

Adres Osmangazi Cad. No 1, Çakırhamam, Osmangazi. Cumhuriyet Caddesi’nde ve Anatolium’da da şubeleri var.

Bursa cantık adresi Küçük Saray'ın dükkanı
Küçük Saray’ın dükkanı (fotoğraf menuler.com.tr)

Abdal Fırını, Tuzpazarı

Tahanlı pide ve cevizli lokum için Abdal Meydanı’ndaki fırına gidin. Odun ateşinde pişiyor, cevizli lokumun içi tamamen ceviz. Önünde kuyruk eksik olmuyor, o kuyruk boşuna değil.

Adres Tuzpazarı Mah. Abdal Cad., Osmangazi.

Abdal Meydanı'ndaki fırının önünde tahanlı pide kuyruğu
Abdal Meydanı’nda fırın kuyruğu (fotoğraf Olay Gazetesi Bursa)

Ördekli Fırını, Demirtaşpaşa

Aynı işin bir diğer eski adresi. Tahanlı pidesi ve cevizli lokumu bunun da çok iyi. Abdal tarafı kalabalıksa ya da yolunuz Demirtaşpaşa’ya düşerse buraya geçin, pişman olmazsınız.

Adres Demirtaşpaşa Mah. 10. Gül Sk., Osmangazi.

Ayaküstü ve Geç Saatte

Her yemek oturarak yenmiyor. Bazen arada bir şey atıştırmak gerekiyor, bazen de gece yarısı acıkıyorsun ve açık olan tek yer kurtarıyor. İki adres bu iş için.

Yalçınlar Büfe

Bu benim seçimim değil, Burcu’nun. Uzun süredir gider, hâlâ da vazgeçmedi. Ben ilk gidişlerde biraz mesafeli durdum ama sonra anladım, büfe işi doğru yapılınca gerçekten iyi oluyor. Basit görünen bir işi yıllardır aynı şekilde yapmanın tadı var.

Ayaküstü bir şey yiyip yola devam edeceğiniz zaman uğrayın. Yalçınlar Büfe diye aratınca haritada çıkıyor.

Uludağ Kokoreç, Tahtakale

Kokoreç sevmeyene anlatması zor bir yemek. Sevene ise anlatmaya gerek yok. Uludağ Kokoreç Bursa’nın bu işteki eski adreslerinden ve tadı yıllardır aynı. Yirmi dört saat açık olması da ayrı bir mesele, gece yarısı acıktığınızda şehirde başvurulacak yer sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

Yukarıdaki bardan çıkınca aynı akşamın devamı gibi oluyor, bunu tecrübeyle söylüyorum.

Adres Tahtakale Mah. Kazım Baykal Cad. No 3/B, Osmangazi. Çakırhamam tarafında da şubesi var, hangisi yakınsa oraya gidin.

Bursa Yemek Mekanları Tek Tabloda

Telefonda bakarken kolay olsun diye Bursa yemek mekanları listesini tek yere topladım. İsimlerin üstüne dokununca harita açılıyor.

YerNe içinNerede
MintyAilecek kahvaltı, oyun alanıDoburca, Osmangazi
Dönerci Abdullah UstaDöner, öğlenÜçevler, Nilüfer
Küçük Sanayi fasulyeli esnaf lokantasıFasulye, sabah çorbaKüçük Sanayi
Ciğerci ŞabanCiğer, öğlen ve akşamKüçük Sanayi, Nilüfer
Rumeli Kardeşler SofrasıTencere yemeği, öğlene kadarGülbahçe, Osmangazi
Uzan Et MangalEt, hafta sonu ailecekKayapa, Nilüfer
ErbaylarAlkolsüz balıkBeşevler, Nilüfer
Aral Alabalık TesisleriCanlı balık, dağHamamlıkızık, Yıldırım
Balgöç LokaliRakı, uzun masaKaraman, Nilüfer
Balkan EviBalkan mezesi, rakı, fasılAtaevler, Nilüfer
Bu KabileBar, bir şeyler içmekÖzlüce, Nilüfer
Deli KantinBira, müzik, geç saatGörükle, Nilüfer
Küçük SarayCantık, pideli köfteHeykel, Osmangazi
Abdal FırınıTahanlı pide, cevizli lokumTuzpazarı, Osmangazi
Ördekli FırınıTahanlı pide, cevizli lokumDemirtaşpaşa, Osmangazi
Yalçınlar BüfeAyaküstü, büfeBursa
Uludağ KokoreçKokoreç, 24 saatTahtakale, Osmangazi

Liste Neden Böyle Karışık

Bakınca tuhaf duruyor olabilir. Bir kahvaltı yeri, bir dönerci, üç esnaf lokantası, bir et yeri, iki balıkçı, iki Balkan sofrası, iki takılma yeri, bir cantıkçı, iki fırın, bir büfe ve bir kokoreççi. Ama bunlar farklı zamanlarda, farklı amaçlar için gittiğimiz yerler, sürekli bu mekanlarda gezmiyoruz. Bazen öğlen hızlı ve doğru bir şey yemek istiyorum, bazen akşam oturup konuşabileceğim bir yer arıyorum, hafta sonu şehirden çıkmak istiyorum, arada da ayaküstü bir şey yiyorum. Hepsi aynı yerde olmuyor, olmasına da gerek yok. Listeye zamanla ekleme de yapacağım.

Bir de şunu fark ettim. Sevdiğim yerlerin hiçbiri konsept değil. Hepsinin arkasında bir usta var ve o usta yıllardır aynı işi yapıyor. Bizim işimizde de aynısı geçerli. Ürünü yapan kişi işin içinde kaldığı sürece kalite duruyor, kişi çekilince yavaş yavaş düşüyor. Yazılımda da öyle, mangalda da öyle.

Bursa kebabını listeye almadım ama haksızlık etmeyeyim, boşuna coğrafi işaret tescili almamış. Çoğu kişi iskender diye bilir ama tescilli adı Bursa kebabı. Bursa’ya gelen herkesin zaten bildiği tek şey o olduğu için bu yazıda yerini başkalarına bıraktım.

Bu liste yarım. Aklıma geldikçe ekleyeceğim, gittikçe güncelleyeceğim, çünkü Bursa yemek mekanları hızlı değişiyor, usta değişince yer de değişiyor. Sizin de ısrarla gittiğiniz bir yer varsa yazın, giderim denerim.

Kapak fotoğrafı Benreis, Wikimedia Commons, CC BY 3.0. Bölüm fotoğrafları mekanların kendi sayfalarından alındı, kaynakları görsel altlarında yazıyor.

ftpyz
ftpyz
Kurucu, Gurmehub. Girişimci ve geliştirici; öğrendiklerini yazıyor.

Bir yorum bırak