Apple politika gereği cihazları ve kimlikleri birbiriyle eşleştirme politikası güdüyor. Başıma hırsızlık olayı gelmeden önce bu politikayı çok sert eleştiriyor gereksiz bir uygulamadan ibaret olduğuna inanıyordum fakat Macbookum evimden çalındıktan sonra yapılmak istenen herşeyi çok net anladım. Sizde başınıza bu tür olaylar gelmeden önce aşağıdaki yöntemleri uygulayarak verilerinizin ve Macbook’unuzun güvenliğini sağlayabilir hatta çalınan Macbook unuza geri kavuşabilirsiniz.
Ben ne yazıkki geri kavuşamadım 🙁
iCloud Güvenlik Ayarları ve Firmware Şifreleme
iCloud hem bulut tabanlı bir yedekleme sistemi hemde Apple cihazlar için kimlik kontrolü yapan bir servis. Ben hem yedekleme hemde güvenlik hizmetlerini kullanıyorum. Cihaz değişimleri , yedekleme , verilerin güvenliği vs. için fiyat/performans açısından çok güzel bir çözüm. 50 GB lık alan için aylık 3TL gibi cüzi bir ücret istiyor. Anlık olarak iCloud ile dosyalarımı senkronize ettiğinden
- Macbook’unuz çalınsa bile dosyalarınızın bir yedeği oluyor.
- iCloud ile çalınan cihazınıza ulaşabilmeniz için Sistem Tercihleri->iCloud-> Macımı Bul seçeneğinin aktifleştirilmiş olması gerekli.
Eğer bu seçeneği aktifleştirirseniz Macbook çalındığında iCloud üzerinden cihazı kilitleyebilir, içindekileri silebilir, Mac online olduğunda siren çaldırabilirsiniz.
Macbook’un diskinin değiştirilmesi Beni Bul özelliği kullanmanızı engellemez. Eğer bir şekilde anakartın serial nosu değiştirilmediyse çalınan Macbook unuza online olduğunda bir şekilde ulaşabilirsiniz. Macler kurulum sırasında online olarak sorgulama yaptığında çalıntı cihazlar bu tip sorgulara takılacaktır. Siz serial nosunuda garantiye almak istiyorum derseniz. Firmware alanıda şifre koyup makine çalınsa bile başkasına yar etmemeyi seçebilirsiniz. Firmware şifre nasıl konacağına https://support.apple.com/tr-tr/HT204455 adresinden ulaşabilirsiniz. Firmware de şifre koyduktan sonra hırsız ancak Macbook unuzu parçalayıp parçalarını satabilir.
macOS Disk Şifreleme
Yaptığınız iş gereği yada başka bir şeyden dolayı dosyalarınızın başkalarının eline geçmesini istemiyorsanız bu tip durumlarda dosyalarınızın dışardan okunmasını engellemek için diskinizi şifreleyebilirsiniz. Bu şifreleme yöntemleri mükemmele yakın olsa bile teknoloji dünyasında her gün binlerce yeni açık çıkıyor. Tabi illa bir açık bulunur diye önlem almamak saçmalık olur. Macbook unuzda FileVault özelliğini açarak diskinizdeki verileri 3. şahıslara karşı şifreleyebilirsiniz. https://support.apple.com/tr-tr/HT204837 . Proje, tasarım, telifli işlerde çalışıyorsanız FileVault özelliğini kesinlike açın derim.
Apple firmasının diğer firmalara göre cihazları kişiye ait kılması ve bu şekilde koruması eskiden çok hoşuma gitmesede başıma gelen son olaylardan sonra bunun ne kadar güzel ve can alıcı birşey olduğunu öğrendim. Sizde başlangıçta önlemini alırsanız ilerde benim gibi başınızı duvarlara vurmazsınız.
Eskilerinde dediği gibi; tedariksiz s.cmaya giden d.m.l t.ş ararmış.