WordPress İçin Nasıl Bileşen(Widget) Yapılır?

WordPress günümüzde en çok kullanılan içerik yönetim altyapılarından biri. 2013 yılında ilk sürümü yayınlanan bu içerik yönetim yazılımıyla (CMS) aklınıza gelebilecek her türlü siteyi oluşturup yönetebiliyorsunuz. İnternette wordpress ile uyumlu ücretli / ücretsiz bir çok eklenti, tema, bileşen vs mevcut.

Bu yazımda wordpress için basit bir widget (bileşen) nasıl geliştirilir onu anlatmaya çalışacağım. Konuyu çok uzatmadan püf noktalarına değinip bütün kodu github.com/ftpyz adresine yükleyeceğim.

WordPress’te bütün eklentiler wp-content/plugins dizinin altında bulunuyor.Wordpress eklenti motoru bu dizin içindeki dosyaların headerındaki bilgilere göre Admin->Eklentiler alanında eklentileri listeliyor ve yönetilmesini sağlıyor.

wp-content/plugins/merhaba-wordpres/class.merhaba.wordpress.php dosyasında çalışıyoru olacağım.Bu dosyanın en başındaki yorumlu satırlar wordpress tarafından okunup eklenti bilgilerinde gösteriliyor.
/**
* Plugin Name: Merhaba Worpress Widget
* Plugin URI: https://fuatpoyraz.com/wordpress-icin-widget-nasil-yapilir
* Description: WordPress örnek bileşen
* Version: 0.2
* Author: Fuat POYRAZ
* Author URI: https://fuatpoyraz.com
*/

Wordpres’te widgetler WP_Widget classından kalıtım alınarak yapılıyor bu classın temel 3 fonksiyonu var bunları kullanarak widgetimizi oluşturuyoruz.

https://github.com/ftpyz/merhabawordpress adresinde dosyanın tamamı mevcuttur.

En sonda tabi ki widgeti register ediyoruz.

add_action( 'widgets_init', function(){
register_widget( 'merhabaWordpress_Widget' ); //class adi
});

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir