iyzico Marketplace (Pazaryeri) Nasıl Çalışır ?

iyzico pazaryerinden daha önceki yazımda kısaca bahsetmiştim.Bu yazımda pazaryeri çözümüne girişimci ve geliştirici gözünden daha detaylı bakıp anlatmaya çalışacağım.

Kavramlar:

Merchant: Siz, girişimci

Submerchant: Projeden mal,hizmet satan kişileri,firmalar vs

Checkout: Para çekim işlemleri

Approve: Yapılan işlem kırılımlarının onaylanması

Dissapprove: Yapılan işlem kırılımlarının reddi

Konuyu örnek bir proje üzerinden anlatmak kavramları ve işlemlerin anlaşılmasını kolaylaştıracağında hayali bir proje oluşturup ona ait akışlar içinde iyzico pazaryeri çözümü ile entegre edeceğim.

Proje Adı :  VIP Araba tamiri servisi

Proje Tanımı : Parası çok olup arabasını bile servise götüremeyen kişilerin araçlarını servise götürüp tamir ettirip gerisin geri getiren VIP Tamir Hizmet

Roller:

  1. Araç sahibi = Kullanıcı
  2. Tamirci = Submerchant
  3. Aracı Tamire Götüren Kişi = Submerchant

Senaryo: Kullanıcı aracının marka,model,yıl,problemini ve km bilgisini mobil uygulama üzerinden kaydeder. İşi takip edip hizmeti yapıp komisyonunu almak isteyen kişi iş havuzudan işi alır(Submerchant). Aracı kullanıcıdan aracı alır.Aracın problemi için Orhan ustaya gider ve problemi gösterip fiyat alır (Submerchant).KM bakımı için arabanın garantili servisinde fiyat alır.(Submerchant). Araca yapılacak işlemler ve kendi ücretini sepete ekleyip uygulama üzeriden kullanıcıya gönderirir kullanıcı kabul ettiği işlemler için toplam ödemeyi yapar. Aracı araçla ilgili işlemlerini bitirdikten sonra aracı kullanıcıya teslim eder ve kullanıcı işlemi onaylar. Tamircilerden komisyon alınmayacak aylık üyelik ücreti alınacaktır.

Senaryo biraz karmaşık oldu ama detaylandırıp açınca daha anlaşılır olacak.

SubMerchantlar:

  1. Tamirciler
  2. Aracı

Sisteme kaydedilen merchantlar onaylanıp gerekli bilgileri alındıktan sonra iyzico tarafına merchant kaydı oluşturuluyor. Firma,şahıs olma durumuna göre gereklilikler değişiyor.IBAN, tc kimlik, vergi levhası vs.

Checkout: Aracı yapılacak işlemlerle ilgili fiyat topladıktan sonra kullanıcıya parayı ödemesi için sepet ödemesi gönderiyor.

  1. Orhan Usta => 250 TL
  2. Garantili Servis => 150 TL
  3. Aracılık Servisi => 150 TL
  4. Toplam => 550 TL

Kullanıcı iyzico formundan parayı ödeme işlemini yapıyor ve aracı bilgilendirilip ödemesi yapılan işlemlerin fiziksel olarak yapılması sağlanıyor. Para bu süreçte iyzico da beklemede kalıyor.

Approve/Dissapprove: Aracı araçla ilgili işlemlerini yaptıktan sonra kullanıcıya arabasını teslim eder. Bu aşamda yapılan işlemlerin onaylanmasını ister. Kullanıcının onaylandığı sepet kırınımları belirtilen submerchantların hesabına aktarılmak üzere iyzico tarafında bir sonraki ödeme tarihini beklemeye geçer. iyzico ile yapılan anlaşmaya göre( komisyon ve işlem ücretleri kesildikten sonra) bir sonraki ödeme tarihinde belirtilen tutarlar submerchantların hesabına aktarılır.

  1. Orhan Usta => 250 TL  => Approved
  2. Garantili Servis => 150 TL => Approved
  3. Aracılık Servisi => 150 TL => Approved
  4. Toplam => 550 TL
  1. Yazınız için teşekkürler. Bilginiz varsa bir sorum olacak, buradaki fatura döngüsünden de bahsedebilir misiniz? Denklemde kullanıcı, merchant (marketplace) ve submerchant olduğu ve submerhant’ın şirket olmadığı senaryoda hangi parti hangi partiye nasıl faturalandırma yapmaktadır, bilginiz var ve yönlendirme yaparsanız çok sevinirim.

    1. Yorumunuz için teşekkür ederim.
      Bahsettiğiniz süreçte satıcı (submerchant) firma olmasa bile TC kimlik numarası baz alınarak submerchanta ödenen komisyon tutarı kadar fatura kesilmesi gerekiyor. T.C kimlik nosu aynı zamanda vergi nosu yerine geçtiğinden faturalama için gerekli bilgi zaten başta alınıyor. Fatura kesmek için submerchantin şirket olması şartı aranmaması gerekiyor.

      iyzico merchante(marketplace) ödenenen komisyon bedelleri ve işlem ücretleri için belli periyotlarda tarafınıza faturalar gönderecektir. Girişi olan bir faturanın çıkışı sarfı olması gerecektir.

      Pazaryeri çözümünlerinde komisyon oranlarını belirlerken vergi bedelleri göz ardı edilmemeli. %10 komisyon ile başlanan bir iş vergilerden dolayı merchanta(marketplace) %10 olarak dönmeyecektir.

      İşletme bilgim ve daha önce batırılmış bir pazaryerideniyimi olan biri olarak dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım.

  2. selamun aleyküm, iyzico veya paytr pazaryeri sistemleriyle entegre çalışan sistemlerin satışı varmı acaba? varsa bu firmalar hakkında bilgi verebilir misiniz? bu konuda bir ihtiyacımız var.

  3. Öncelikle faydalı websiteniz için teşekkürler. Ben iyzico pazaryeri sözleşmesi yaptım. websitemde woocommerce ve dokan plugin eklentisi kullanmam gerekti. (plugin değişebilir aslında sorun çözecek olsa ama çözmüyor)
    Sıkıntı şu, woocommerce da oluşturulan submerchantkey faktörünü iyzico algılamıyor. Şimdilik beklemedeyim ancak proje çok aksadı, beyinler yandı.
    Bu konuda bir yön, yöntem var mıdır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir